Betrokken maar geen invloed levert stress!

Om ons heen gebeurt veel. We voelen ons betrokken en maken ons snel zorgen. Voor je het weet kost het je nachtrust of raak je er niet over uitgepraat. Of het nu binnen ons bedrijf is, de familie, de wijk, vrienden of sportclub: voor je het weet is het een groot probleem in je hoofd die bijna je dagelijkse leven bepaald.

We willen invloed! Ten koste van alles gaan we onze mening ventileren. Hoe de directie het bedrijf moet runnen. Wie er bij de voetbalclub moet worden opgesteld in de eerstvolgende wedstrijd. Welke verkeersmaatregelen de gemeente in onze wijk moet nemen. De oogkleppen gaan op, je verstart en herhaalt alleen nog maar je eigen visie.

Daar manifesteert zich het probleem vanuit een positieve intentie: we voelen ons immers betrokken. Ontwikkelt het zich tot een machteloze en stressvolle situatie want we hebben geen enkele invloed. Stephen Covey beschrijft het dilemma in zijn boek: De zeven eigenschappen van effectief leiderschap. Het is een praktisch model waarmee je eenvoudig een situatie kan analyseren.

We tekenen twee cirkels in elkaar. De buitenste cirkel bevat alles waar wij ons betrokken bij voelen. De kleinere binnenste cirkel is alles waarop we daadwerkelijk invloed hebben. Ik deed het laatst met een team bij een bedrijf. Er was ontzettend veel waar we ons druk over maakten. Dat ging allemaal in de buitenste cirkel. De binnenste cirkel lieten we leeg.

De buitenste cirkel heet de cirkel van betrokkenheid. Het raakt ons, maar we hebben er geen invloed op. De binnenste cirkel is de cirkel van invloed. Juist op alles in die kleinere cirkel hebben wij wel invloed. Die zaken kunnen we veranderen. Het heeft ook daadwerkelijk zin om ons over die onderwerpen druk te maken. Alles wat daar buiten ligt niet. Dat is een verspilling van onze energie.

We namen even een moment om te kijken welke items van de grotere cirkel naar de kleinere cirkel konden. Dat waren er eigenlijk niet veel, maar voor het bedrijf wel enorm belangrijk. De grootste eyeopener kwam toen iemand spontaan riep: “maar over al die dingen in de grote cirkel maken wij ons bijna iedere pauze heel erg druk.”

Heel veel zaken liggen buiten onze cirkel van invloed. Laat ze los. Betrokkenheid is mooi en je bewust zijn dat je een groot deel niet kan beïnvloeden geeft je een prachtig gereedschap om je energie effectief in te zetten. Uiteraard richt jij je op die onderwerpen in jouw persoonlijke cirkel van invloed!

2 reacties

  1. Hoi Gert-Jan,
    Ja heel herkenbaar inderdaad! En goed om je steeds weer af te vragen als je je ergens aan ergert: “Zit dit wel in mijn cirkel van invloed?” Zo nee, loslaten…

Geef een antwoord

Hey engineer (to be)

Wat zou jij nog toegevoegd willen zien op onze site?
Meer content over Industrieel Ontwerp en Big Data
of is juist Civiele techniek jouw ding?!