Search
Close this search box.

Plantaardig leer van Mabe Estudio wint EU cleantech-competitie

De Braziliaanse startup Mabe Estudio, die plantaardig ‘leer’ produceert, heeft ClimateLaunchpad gewonnen, een competitie voor jonge, duurzame ondernemingen.

Na verschillende voorrondes waren donderdag 3 november nog zestien startups overgebleven. Stuk voor stuk presenteerden zij hun producten aan een deskundige jury, via een videoverbinding. Andere jaren werden de finalisten van ClimateLaunchpad nog ingevlogen, maar dat was niet meer te verdedigen vanuit het perspectief van duurzaamheid.

Mabe Estudio uit Brazilië heeft een plantaardig leer ontwikkeld dat niet van echt te onderscheiden is. Voor de productie zijn geen dieren en chemische producten nodig en het materiaal kan naar verwachting goedkoper worden geproduceerd dan dierlijk leer. De grondstof voor het plantaardige leer zijn peulen van de Angico-boom, een boom die veel voorkomt in Zuid-Amerika.

‘In shock’

Marina Belintani die het bedrijf oprichtte, was kort na de bekendmaking van de eerste prijs nog ‘in shock. Ik zag dit echt niet aankomen. Er deden zoveel interessante bedrijven mee aan de competitie.’ Ze gaat de gewonnen 10.000 euro gebruiken om Mabe Estudio een goede start te geven. ‘Er zit zoveel potentieel in de Braziliaanse circulaire economie. Ik hoop dat we groot worden en andere startups inspireren hetzelfde te doen met hun innovaties.’

De tweede plaats was voor WAGA uit Tanzania. Dit jonge bedrijf recyclet de accu’s uit laptops om daarmee woningen en bedrijven in afgelegen gebieden een aansluiting op elektriciteit te geven. De jury prees WAGA om verschillende aspecten: ‘Hun oplossing ondersteunt de gemeenschap, het is een techniek waar mensen echt op zitten te wachten en zij kan ook worden gebruikt in het onderwijs.’

2D Membranes uit Zwitserland eindigde als derde met zijn membranen om CO2 uit de lucht te verwijderen.

Bron: https://www.deingenieur.nl/artikel/makers-van-plantaardig-leer-winnen-cleantech-competitie-eu

Leave a Reply

Hey engineer (to be)

What would you like to see added to our site? More content on Industrial Design and Big Data
or is Civil Engineering your thing?