Search
Close this search box.

Sensortechnologie helpt bij communicatie

Sokken die helpen communiceren

Sommige mensen weten niet goed te communiceren met anderen, doordat taal geen goede optie voor ze is, maar ze zeggen wel wat.
Ook mensen die niet kunnen spreken geven signalen af als iets niet in orde is. Meintech ontwikkelt software om meer te begrijpen van onbegrepen gedrag. Het oppikken van de signalen en het omzetten naar begrijpelijke taal is van grote waarde.
In de kortste samenvatting: mensen met een handicap of letsel zo zwaar dat communiceren via taal niet gaat, krijgen sensoren om of een sok aan waarin die sensoren zijn verwerkt. De software meet en voorspelt vervolgens of iemand stress ervaart, of juist helemaal niet, zodat begeleiders eerder zien dat er iets aan de hand is.

Directeur zorg Eric Riegen van Mentech legt het verder uit: in een laboratorium heeft het bedrijf gegevens verzameld van 134 wilsbekwame mensen. Die hebben ze laten schrikken en laten lachen. Via sensoren hebben ze bepaald wat dat doet met de hartslag van mensen, en de hoeveelheid vocht op de huid. Als we iets spannend vinden, krijgen we klamme handen, en vaak al veel eerder dan we zelf merken.

Die gegevens zijn in een model gegoten dat registreert wanneer de hoeveelheid vocht op de huid (of: huidgeleiding) en hartslag toenemen, nog voor iemand zichtbaar gedrag vertoont. Dat model, Hume heet het, is vervolgens getest door tien zorginstellingen in Nederland. Bewoners van zorgwoningen kregen een band met sensoren om pols en borst. Begeleiders legden het gedrag van bewoners naast het model en begrepen opeens iets meer.

Leave a Reply

Hey engineer (to be)

What would you like to see added to our site? More content on Industrial Design and Big Data
or is Civil Engineering your thing?