Green Steel

Tata Steel in IJmuiden is opnieuw veel in opspraak geweest in de zomer  van 2021. Omwonenden en milieugroepen organiseren zich in toenemende mate om te protesteren tegen deze gigantische staalfabriek.

Wat is nou precies het probleem? Lees eerst meer achtergrondinformatie via deze link.

De productie van staal is niet alleen belangrijk voor de Nederlandse economie, maar ook voor de gemeenten en omwonenden van de fabriek. Er werken zo’n 10.000 mensen, waarvan het grootste deel in IJmuiden woonachtig is. Maar de manier waarom TATA Steel produceert, is niet langer meer te verdedigen. Het laatste RIVM rapport laat zien dat omwonenden ziek worden van de giftige dampen die afkomstig zijn van de fabriek.

Ook het milieu heeft het zwaar te verduren. De staalfabriek gebruikt voornamelijk steenkool door de gehele productielijn. Daarmee is TATA Steel de grootste CO2 uitstoter van Nederland, 5,7 miljoen ton om precies te zijn.

Het is duidelijk dat de staalproductie niet op deze manier verder kan gaan. Er zijn al vele initiatieven gestart, bijvoorbeeld door FNV Metaal, maar het probleem is complex en dringend. Daarom roep ik alle KIVI-leden op om vanuit hun eigen ingenieursdiscipline multidisciplinair aan de slag te gaan om TATA Steel en omwonenden te helpen de problemen op te lossen. Een nieuw tijdperk voor TATA Steel, waar we op een groene manier staal kunnen produceren. Denk aan subcases als:

  • Het bereiken van hoge temperaturen op alternatieve manier
  • Het groen maken van intern transport
  • Het afvangen van giftige stoffen in uitstoot
  • Het gebruiken van CO2 als brandstof
  • Het onderzoeken of waterstof een goed alternatief zou kunnen zijn zoals prof. Ad van Wijk adviseert (in aanvulling op dit artikel)

 

Heb je meer aanvullingen of ideeën voor subonderzoeken? Laat je reactie dan vooral hieronder achter!

Wil je de CO2 problematiek groter aanpakken? Dit zijn de 10 grootste vervuilers van Nederland.

Geef een antwoord

Hey engineer (to be)

Wat zou jij nog toegevoegd willen zien op onze site?
Meer content over Industrieel Ontwerp en Big Data
of is juist Civiele techniek jouw ding?!