Een artikel, rapport of post is natuurlijk altijd prettiger om te lezen mét een afbeelding erbij. Niet alleen maakt het de tekst aantrekkelijker, maar de juiste afbeelding kan je tekst helpen ondersteunen, verduidelijken en in sommige gevallen is het zelfs beter voor je algoritme! Het is echter niet altijd makkelijk (of mogelijk) om eigen beeldmateriaal te produceren. We gaan dan gauw op zoek via Google Images om het juiste plaatje te vinden, maar pas op…hier zit nou juist het gevaar!
Omdat Google Images door de jaren heen zo’n gemakkelijke tool is geworden met waanzinnig veel aanbod, ben je al gauw geneigd om daar snel even een afbeelding van te kopiëren, plakken en klaar is je artikel. Je publiceert je artikel online en deelt hem via LinkedIn en dan ineens…een mailtje: Gaarne verzoek ik om een betaling van €7.500 over te maken op bankrekening NL00ABNA0000000000 voor het gebruiken van een afbeelding waar auteursrecht op berust. OEPS! Daar wordt natuurlijk niemand blij van!
Gelukkig zijn er tegenwoordig op het wereldwijde web meerdere initiatieven uit de creatieve industrie ontstaan, waardoor we tóch met (nagenoeg) hetzelfde gemak rechtenvrije afbeeldingen kunnen vinden. Hieronder geef ik een lijst met URL’s zodat jij voor je volgende artikel, rapport of in deze community niet voor een onplezierige brief of e-mail komt te staan. Heel veel succes met het speuren naar het juiste plaatje!
Op onderstaande websites berust CC0 (Creative Commons 0), waarbij je afbeeldingen mag wijzigen en naamsvermelding niet nodig is.
- Pexels
- Pixabay
- Picnoi (voor mooie portretfoto’s)
- Rijksstudio (aanrader voor kunstliefhebbers)
- Finda.Photo (zoekmachine voor rechtenvrije afbeeldingen)
- MMT Stock
- Realistic Shots
- Unsplash
- Moveast
- LibreStock
- AllTheFreeStock (zoekmachine voor rechtenvrije afbeeldingen)
Overigens heeft Google Images sinds kort een nieuwe zoekfunctie toegevoegd die je kan helpen bij het vinden van rechtenvrije afbeeldingen via hun platform, hiervoor moet je het volgende doen:
1. Ga naar https://images.google.nl
2. Tik je zoekterm en klik op het vergrootglas of Enter op je toetsenbord
3. Onder het zoekveld vind je het tabblad ‘Tools’, klik hierop
4. Kies ‘Gebruiksrechten’
5. Klik op ‘Creative Commons-licenties’
Deze tool is niet waterdicht, maar de kans dat je een rechtenvrije afbeelding zult vinden is wel vele malen groter!
Wat is jou go-to website voor rechtenvrije afbeeldingen? Heb jij nog andere bronnen waar bovenstaand lijstje mee aangevuld kan worden? Laat een reactie achter!
Eén reactie
dank Celina voor je stukje. het is inderdaad steeds lastiger om rechtenvrije afbeeldingen te vinden. dit zijn hele nuttige tips!