Robot in de bediening

De broers Tom en Bas Dalhuisen bedachten samen de terrasrobot, Rober genaamd. Dit houten karretje brengt na intoetsen van het tafelnummer de bestelling met een snelheid van vijf kilometer per uur naar de tafel. Twee elektromotoren drijven de achterwielen aan en voor zit een sturend neuswiel. Het systeem werkt op een accu die twaalf uur mee kan.

‘Rober beweegt zich voort door sensoren die een koperen inductielijn op de grond oppikken’, vertelt werktuigbouwkundige Tom Dalhuisen. ‘Op het moment werken we aan een systeem met 2D lidarsensoren.’ Met light detection and ranging (lidar) kan de robot de omgeving zelf in kaart brengen.

LIDAR EN STEREOCAMERA

Omdat 2D-lidar op één vlak objecten detecteert, zoals de stoel- en tafelpoten, maar niet het tafelblad, helpt een stereocamera te voorkomen dat Rober onder tafels doorrijdt.

Na de eerste pilots in de horeca blijkt de robot vooral geschikt om de bediening de zwaardere taken uit handen te nemen, zoals het dragen van de vaat of fusten bier. Het doel van Rober is niet om de gastvrouw of heer compleet te vervangen, maar te ondersteunen.

INVESTERING

Dalco Robotics werkt aan een vijftal nieuwe Robers waarvan de eerste naar verwachting in september klaar is. Uiteindelijk willen de broers het systeem gaan verhuren.

Bas Dalhuisen: ‘De aanschaf van Rober is een behoorlijke investering. Een leasecontract zou het aantrekkelijker maken.’

Behalve in de horeca wordt Rober ingezet voor feesten en partijen. De eerste contacten zijn al gelegd binnen de evenementenbranche.

 

Volledige artikel is hier te vinden.

Geef een antwoord

Hey engineer (to be)

Wat zou jij nog toegevoegd willen zien op onze site?
Meer content over Industrieel Ontwerp en Big Data
of is juist Civiele techniek jouw ding?!