Robotprinter: BIM model info op locatie printen op beton

Mobiele topografische autonome robotprinter succesvol ingezet

Bouwbedrijf Vandenbussche heeft voor een primeur gezorgd. Het zette voor het eerst een mobiele topografische robot of BIM-printer succesvol in. Deze robot kan autonoom details van digitale tekeningen op ware grootte en tot op de millimeter nauwkeurig op een vloer uittekenen.

Het is een open deur intrappen. De bouwsector kampt met een groot personeelstekort. Noodgedwongen gaan bouwbedrijven op zoek naar innovatieve oplossingen om efficiënter te kunnen werken. Wie investeert in nieuwe technologie plukt daar vroeg of laat de vruchten van.

[…]

De robotprinter is 1 meter bij 1 meter groot. Hij weekt ongeveer 50 kilo en werkt veel nauwkeuriger dan traditionele methodes. Nadat hij een verfstreep heeft gespoten, brandt hij met behulp van een laser een lijn in de vloer. “Vanuit BIM worden de plannen geëxporteerd naar een computer. Deze communiceert ze vervolgens in realtime naar de robot. Zo weet hij perfect hoe hij zich moet positioneren. Ook de kalibratie gebeurt automatisch. En voor de robot verf spuit op de betonplaat, controleert hij ook nog eens of dat effectief op de juiste plek gebeurt.”

Het hele bericht is te lezen op de website maakindustrie.nl

op https://www.maakindustrie.nl/nieuws/high-tech/mobiele-topografische-autonome-robotprinter-succesvol-ingezet/

Geef een antwoord

Hey engineer (to be)

Wat zou jij nog toegevoegd willen zien op onze site?
Meer content over Industrieel Ontwerp en Big Data
of is juist Civiele techniek jouw ding?!