Geotechniek doet te weinig om de CO2 uitstoot te reduceren

Het vakgebied Geotechniek draait om het ontwerpen op, in en met grond. Helaas zie ik nog weinig initiatieven om onze kennis en kunde in te zetten om de CO2 uitstoot te reduceren of oplossingen te bedenken om klimaatverandering tegen te gaan. Nemen de geotechnici wel de verantwoordelijkheid om hier een nuttige bijdrage aan te leveren of doen we dat wel, maar maken we het onvoldoende zichtbaar?

4 reacties

  1. Leuk! Een goed punt. Ik denk dat dit met name komt omdat voorheen binnen geotechniek weinig ‘automatisering’ aan bod kwam. Nu met een bedrijf zoals Viktor, zien geotechnici meer de kans om eea binnen het vakgebied te automatiseren wat leidt tot ‘optimalisering’ van het ontwerp en dus uiteindelijk minder CO2 uitstoot. Ook als bedrijven zouden aansluiten aan de charter van SDG (Sustainable Development Goals), zou nog een boost kunnen geven om dit problematiek aan te pakken zoals Ballast Nedam een voorloper is in dit gebied.

  2. Ik denk dat het goed is om onderscheidt te maken tussen verschillende categroriën van CO2/milieubesparende technieken.

    1.) Ontwerpoptimalisatie (minder materiaal, gerduceerde paal/damwand lengte)
    2.) Energiebesparende technieken (zoals de energie damwand/paal)
    3.) Onnodige conservatisme uit rekenmethoden halen (is dijkversterking nodig? Is de spanningsbemaling nodig?)
    4.) ?

    Het zou goed zijn om ontwerptools te hebben waar snel mee in beeld kan worden gebracht waar potentieel de grootste winst te behalen is. Waarschijnlijk zijn deze er ook al nationaal/internationaal?

  3. Ik zoek al een tijdje naar betrouwbare data over CO2. Ik vind vooral data over emissies maar weinig over het gemeten CO2 niveau. De economische waarde van meningen lijkt groter dan die van feiten..

    Weet iemand een deugdelijke bron?

Geef een antwoord

Hey engineer (to be)

Wat zou jij nog toegevoegd willen zien op onze site?
Meer content over Industrieel Ontwerp en Big Data
of is juist Civiele techniek jouw ding?!