Heeft kernenergie toekomst?

J.W. Storm van Leeuwen meent, dat kernenergie niets gaat brengen. Zie zijn stuk hierover

Wie kan hier iets meer over zeggen?

6 reacties

  1. Het zelfde bezwaar als Gaby heb ik. De brief riep bij mij vragen op over de juistheid van de gebruikte gegevens. Storm schrijft dat alle gegevens te vinden zijn. Maar dat valt nog niet mee. Als je ze gevonden hebt is behoorlijke cognitieven kennis van die materie wel vereist. Die heb ik niet, Kernenergie is en was mijn vak niet. Ik zou enrom veel tijd moeten besteden een verantwoord oordeel te geven. Ik las in De Ingenieur ook een bijzonder kritische beschouwing over kernenergie. Merkwaardig dat ik daarbij niet het verlangen had de info van De Ingenieur te controleren. Zegt dat iets over mij of over De Ingenieur of over het stuk van Storm?
    John van der Puil

  2. Gaby, John,
    Dat is precies de reden, waarom ik er in breder verband over wil praten, van gedachten en vooral van kennis wil wisselen. Ik kan hier als eenling (hoewel ik fysicus ben) nauwelijks aan beginnen, vandaar mijn oproep naar een brede RBT dialoog over dit onderwerp, waarbij ik verwacht dat er anderen, met meer kennis ter zake, ons informeren.
    Storm van Leeuwen meldt nogal zaken, die ook voor mij nieuw zijn.
    Behalve dat ik graag antwoorden hoor, zou ik graag zien hoe we deze community meer actief krijgen.
    Arie Quik

  3. Beste Arie en Gaby,
    Binnen de KIVI Klankbordgroep Ingenieurs en Energietransitie (I en E) bestaat o.a. een themagroep Kernenergie met KIVI leden die zeer goed bekend zijn met vraagstukken op gebied van Kernenergie. De vraag kan bijvoorbeeld aan de I en E woordvoerder Klaas Hommes worden doorgestuurd. Zie ook https://www.kivi.nl/afdelingen/klankbordgroep-ingenieurs-energietransitie/aandachtspunten/7-kernenergie
    Richard
    KIVI I en E Wind-op-land-en-zee

    1. Richard,

      dank voor deze suggestie. Ik heb mijn vraag daar gedeponeerd. Is het ook mogelijk Klaas Hommes naar deze community te lokken? Zodat hij de vraag kan beantwoorden en deelnemen in de dialoog?

  4. Beste mensen, ik kan het volgende ter informatie meedelen.
    Eerst een kennisbron: het Nederlandse Tijdschrift voor Natuurkunde nummer 5 jaargang 85 mei 2019 dat bijna geheel gaat over kernenergie en goed leesbaar de materie voor-en nadelen belicht vanuit verschillende experts. We hebben dan het NRG in Petten, de NL opslag van radioactief afval COVRA in zeeland, de Multipurpose hybrid Research Reactor MYRRHA in Belgie, IAEA International Atomic Energy Agency en enkele hoogleraren. Hierna recente ontwikkelingen die een indruk geven van wat er speelt. Ik zelf ben van huis uit kernfysicus en houdt mij graag op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen omdat ik kernenergie altijd al een veilige betrouwbare energieopwekking heb bevonden en graag mij in de kennis blijf verdiepen. Niets is zonder nadelen en die moeten wij blijven onderzoeken, en dat zie ik juist bij kernenergie gebeuren. Verder is men doorgaans bang (of heeft zorgen) voor de langdurige opslag van radioactief materiaal. Men moet zich dan wel realiseren dat een deel van hetgeen wij opslaan voortkomt uit medische toepassingen en dus blijft ook indien wij kernenergie afschalen.

    Praag, AP, 31 januari 2024 – De Tsjechische regering zei woensdag dat ze van plan is om vier kernreactoren te bouwen in plaats van één, omdat het land onafhankelijker wil worden van fossiele brandstoffen.
    Tsjechië vertrouwt al op zes kernreactoren om meer dan een derde van zijn elektriciteit op te wekken.
    Polen, Slowakije en Hongarije
    Slowakije en Hongarije, werken aan uitbreiding van de kernenergieproductie.
    Polen, heeft Westinghouse geselecteerd om zijn eerste kerncentrale te bouwen als onderdeel van een poging om minder kolen te verbranden en meer energieonafhankelijkheid te krijgen.

    1febr24 France drops renewables targets, prioritizes nuclear in new energy bill
    Critics are deriding as a step backward a new French energy bill that favours the further development of nuclear power and avoids setting targets for solar and wind power and other renewables. Issued on: 09/01/2024 – 08:26

    IAEA International Atomic Energy Agency 19Jan24
    The deployment of all low carbon energy sources is key to reducing emissions from the energy sector. As the share of intermittent renewable systems has increased in power grids to ensure a supply of low carbon energy 24/7, nuclear power plants are being used in hybrid energy systems (HESs) to fill in the gaps left by solar and wind electricity production.

    At COP28 in Dubai, nuclear energy made history by being included in the conference’s final agreement as one of the low emission technologies to accelerate for decarbonization. 

    At COP28 Dubai
    Oproep tot verdrievoudiging van kernenergie door 22 landen (waaronder NL) Ondertekend door landen, waaronder EU-leden, maar niet zonder controverse.
    At COP28 Dubai
    … het versnellen van technieken waarbij geen of weinig CO2 vrijkomt (naast hernieuwbare energie worden expliciet kernenergie en het afvangen en opslaan van CO2 genoemd), …

Geef een antwoord

Hey engineer (to be)

Wat zou jij nog toegevoegd willen zien op onze site?
Meer content over Industrieel Ontwerp en Big Data
of is juist Civiele techniek jouw ding?!