Ik zit soms zo te denken (gezond verstand)…………
Het is een bekend fenomeen, dat als je in het water springt, je onvermijdelijk nat wordt. Dat hoef je aan de meeste mensen niet uit te leggen.
Er is een ander bekend fenomeen en dat is dat alles wat mensen maken een beperkte capaciteit heeft. Dat is ook zo met ons elektriciteitsnet. Op dit moment transporteert het aardgasnet ongeveer 10 maal meer energie dan het elektriciteitsnet. Het is dus helder, dat als we “van het gas afgaan” we ofwel 10 maal minder energie ter beschikking krijgen ofwel het elektriciteitsnet enorm moeten uitbreiden (of een combinatie van deze twee).
Over een aanzienlijke uitbreiding van het elektriciteitsnet heb ik nog weinig tot geen plannen gehoord, terwijl ik wel veel berichten lees, dat het elektriciteitsnet nu al overbelast is. Dus zelfs als we genoeg elektriciteit opwekken (Noordzee wind, zonnepanelen, enzovoorts) krijgen we de energie gewoon niet bij de consument. Ondertussen gaan een aantal gemeenten gewoon door met wijken te bouwen zonder gasaansluiting.
Mocht waterstof de oplossing voor dit energietransport-probleem worden, dan staan de wijken die nu ontwikkeld worden op grote achterstand en zal er voor enorm veel extra geld alsnog gas (maar dan waterstof) naar toe moeten.
Wat moeten we doen, om ons land te laten regeren door mensen, die wel inzicht hebben in de meest simpele technische zaken?
Ik stel deze vraag, omdat ik denk, dat het antwoord ertoe doet.
3 reacties
Arie introduceert de vraag “Wat moeten we doen om ons land te laten regeren door mensen die wel inzicht hebben … ” met het beeldende voorbeeld van nat worden. Je wordt nat als … Logisch toch? De vraag is gericht aan de gemiddelde kiezer “wat moeten we doen om … ?” Het lijkt er op dat Arie denkt dat de kiezer zou kunnen kiezen uit mensen die wel inzicht en mensen die geen inzicht hebben in de gevolgen van hun uitspraken. Tja. Zo selecteren politieke partijen hun kandidaten niet. Bij de verkiezingsleuzen staat er niet bij of de kandidaat wel of geen inzicht heeft. Ik geef dus als eerste antwoord: de vraag is verkeerd gesteld. De kiezer heeft onder het huidige systeem geen opties om politici te kiezen die dit soort kretologie in voorkomende gevallen niet meer zouden gebruiken.
Dit is een discussiegroep. Wellicht is het mogelijk dat Arie een andere vraag stelt, waarmee ik wel uit de voeten kan?
John van der Puil
Beste John,
Een bekend fenomeen is, dat als er iets niet naar mijn zin gaat, ik ga uitleggen, dat ik er niets aan kan doen. Dan leg ik de schuld bij een ander en moet de ander het ook maar oplossen. Daarmee geef ik het initiatief weg. Juist bij RBT gaat het erom wat we wel kunnen doen.
Jouw reactie snijdt hout, omdat het probleem niet op te lossen is in het stemhokje. Dus zullen we een andere manier moeten vinden.
Me erbij neerleggen is iets dat niet echt bij me past.
Dank voor je reactie, hij zette me aan het denken.
Ja Arie, Je slotzin is krachtig. Het is een probleem. Soms “zegt men maar wat” in de politiek zonder inzicht te hebben. Even een andere invalshoek. Toen Bush de dag na.9/11 de oorlog verklaarde aan de vijand deed hij dat als leider van een wakker geschrokken, verontwaardigde natie, die zich beledigd en gekrenkt voelde en waarvan de stemming was “Hieraan moet iets worden gedaan”. De hele westerse was geschokt. Amerika kreeg sympathie. Bush moest als leider van een wereldmacht zijn kracht tonen. Dat was zijn rol op dat moment. Maar hoe je oorlog moet voeren tegen een vijand die je niet ziet, terwijl je niet precies weet waar die zit en waarvan je de organisatiegraad nog niet helemaal in beeld hebt. Maar zijn uitspraak was op dat moment voor mensen zoals jij en ik krachtig. De consequenties van die uitspraak kwamen later. Die “oorlog” moest nog georganiseerd worden. Bush voldeed aan een emotionele behoefte. Andere voorbeelden te over: We gaan van het gas af. Iedereen wordt gecompenseerd (toeslagenaffaire). 100.000 nieuwe huizen per jaar (verkiezingsprogramma’s), enz.