Het grootste risico lopen we met gevaren die we helemaal niet zien aankomen. Eén van die gevaren (waar we ondertussen midden inzitten) is het ongefilterd binnenkrijgen van mis-informatie. Mis-informatie die vaak genoeg herhaald wordt, wordt door ons brein als “ongevaarlijk” aangemerkt en door sommigen zelfs als “waar”. Doordat vrij grote groepen mensen onderling mis-informatie uitwisselen gaat er een opvatting ontstaan, die in het geheel niet strookt met de werkelijkheid. Mijn vraag luidt dan ook: Hoe kunnen we “tools” ontwikkelen om op (verifieerbare) feiten gebaseerd informatie zo snel mogelijk te herkennen en hoe kunnen we fake news, trollen info en andere narigheid zo snel mogelijk ontmaskeren en schadeloos maken?
Bezoekadres:
Prinsessegracht 23
2514 AP Den Haag
Postadres:
Postbus 30424
2500 GK Den Haag
E-mail: info@kivi.nl
Telefoon: 070 3919 900
Over
Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) is de beroepsvereniging van ingenieurs in Nederland. Alle ingenieursdisciplines zijn vertegenwoordigd binnen KIVI.
Support
Loop je ergens tegenaan, heb je uitleg nodig, kijk dan eerst op de Ondersteuningspagina.
Vind je een probleem, heb je een tip of is er uitleg nodig, laat het ons weten!
Dit kan via het feedback-formulier.
Je moet wel een geregistreerd gebruiker zijn van dit platform. Dat is overigens volledig gratis.
3 reacties
Beste Arie,
Als enthousiast lid van de afdeling RisicoBeheer en Techniek stem ik volmondig in met je opening. De grootste, maar ook de meest gevaarlijke risico’s zijn die, welke we niet zien aankomen. Een risico dat je niet kent kun je ook niet beheren. Je kunt vooraf geen maatregelen nemen om de kans dat het gebeurt te verkleinen. Als het gebeurt dan verrast het je en moet je half over kop naar een oplossing zoeken. Het komt in de beste kringen voor. Toen in februari 2020 het virus opdook verklaarden de regering en het snel bij elkaar getimmerde OMT-team dat deze uitbraak de hele wereld had verrast. Een beetje gek, nee, heel erg gek. De mensheid wordt al eeuwen lastig gevallen door zeer besmettelijke, dodelijke ziektes. We hadden het moeten weten.
Nu terug naar je vraag. Type “herkennen fake nieuws” in. Je krijgt ongeveer 50 websites waar recepten worden gegeven om nepnieuws te herkennen. De rijksoverheid heeft een korte, maar degelijke, simpele tekst “Waarom is er nepnieuws op social media?”. Herkennen is dus niet zo moeilijk meer. Maar je tweede vraag is meer boeiend. Hoe kunnen we het onschadelijk maken. ik hoop dat er iemand opstaat en dat punt hier in de discussie gooit.
John van der Puil, lid bestuur RBT van het KIVI.
Als secretaris van de afdeling Filosofie en Techniek wil ik graag mijn medewerking verlenen aan deze activiteit. Helaas hebben we op dit moment niet veel activiteiten meer maar dit onderwerp staat voor mij hoog op de wensenlijst. Het geeft hoop ik ook onze afdeling weer een mogelijkheid om zichtbaar te worden binnen HET KIVI.
Beste Johan, Dank voor je reactie. Het toeval wil, dat we binnen RBT bezig zijn een vrij grote happening op poten te zetten voor vrijdag de 13e september. Het gaat heten: De impact van info. Ik houd je op de hoogte.
Mvrgr Arie