Verslag Geotechniekdag 2023

Geotechniekdag 2023… 350 mannen en vrouwen, allemaal geïnteresseerd in hetzelfde onderwerp maar gespecialiseerd in net een andere tak dan de ander. Het is prachtig om te zien hoe dit allemaal samenkomt op deze dag.

Gedurende de hele dag was het mogelijk om verschillende bedrijven te benaderen bij hun stand, kennis uit te wisselen en te netwerken (en natuurlijk niet te vergeten om goodies mee te nemen). In de ochtend werden integrale lezingen gehouden, gevolgd door parallelsessies in de middag.

Lezingen:

  • Maurice Bottiau met “Recent advances in pile design construction, monitoring and testing”;
  • Phil Vardon met “Energy everywhere: the implications of using geotechnical infrastructure as energy infrastructure”;
  • Leon van Paassen met “Bio-Inspired Geotechnics”.

There is no energy problem.

There is an exergy problem.

 

Workshops:

  1. Proeven en experimenten
  2. Waterbouw
  3. Energietransitie
  4. Beoordeling, ontwerp en probalisitiek en infra

Geotechnics is fun!

Maar alleen als:

  • Simpele zaken zijn afgesproken (in normen);
  • Je kunt je concentreren op moeilijke en leuke dingen!

 

Als beginnend professional in de geotechniek beschouw ik zo’n evenement als essentieel. Het biedt niet alleen kansen voor netwerken, maar ook voor het verkennen van specifieke vakgebieden. We denken vaak al een specialisatie te hebben gekozen, maar er is veel diepgaander onderzoek mogelijk dan we aanvankelijk dachten. Neem bijvoorbeeld het plaatsen van betonnen palen in de grond; afhankelijk van locatie en randvoorwaarden zijn er verschillende technieken zoals trillingsvrij, grondverdringend, met of zonder gebruik van een hulpbuis, en met of zonder wapening. Wellicht ontbreken er nog enkele randvoorwaarden, maar je begrijpt mijn punt. Bovendien biedt het in gesprek gaan met verschillende bedrijven de mogelijkheid om op kleine schaal te brainstormen. Er komt zoveel bij kijken dan alleen de rechte weg die je voor je ziet, en iedereen is op zo’n dag bereid om zijn of haar kennis te delen.

We hebben allemaal hetzelfde doel: onze kennis vergroten en delen met de wereld!

Hey engineer (to be)

Wat zou jij nog toegevoegd willen zien op onze site?
Meer content over Industrieel Ontwerp en Big Data
of is juist Civiele techniek jouw ding?!