Drone robot helpt hulpdiensten

Dr. ir. Abeje Mersha is als lector onbemande roboticasystemen verbonden aan de hogeschool Saxion in Enschede. Mersha leidt een grote onderzoeksgroep die werkt aan de ontwikkeling van een zelfvliegende, levensreddende robot die dag en nacht kan worden ingezet bij crisissituaties.

Elke uitruk van een hulpdienst begint met automatische melders, op basis van sensoren of camera’s. ‘Van de meldingen is 80 procent vals alarm. Toch moeten hulpdiensten erheen. Dat kost tijd, mankracht en geld.

Mersha’s team ontwikkelde een drone die 24 uur per dag, zeven dagen per week direct uitrukt als er een melding binnenkomt. Volledig autonoom kan die vervolgens vaststellen of het al dan niet om loos alarm gaat en welke hulpdienst moet uitrukken. ‘Met deze drone redden we levens en voorkomen we schade aan eigendommen.’

Het toestel kan zelfstandig zijn docking station opzoeken om aan de oplader te gaan of van accu te verwisselen. De inzet van onbemande robotische systemen is de rode draad in al Mersha’s projecten: van een drone met een hand die reparatiewerk aan windmolens kan uitvoeren tot een wagentje dat autonoom veevoer naar de stal brengt.

https://www.youtube.com/watch?v=e7pXKs95kKQ

 

3 reacties

Geef een antwoord

Hey engineer (to be)

Wat zou jij nog toegevoegd willen zien op onze site?
Meer content over Industrieel Ontwerp en Big Data
of is juist Civiele techniek jouw ding?!