Ingenieurs die hun leven lang leren gezocht!

Ingenieurs die hun leven lang leren gezocht! Het is natuurlijk al jarenlang een thema en veel ingenieurs roepen dat ze iets doen met leven lang leren. Toch is er binnen KIVI buiten de gremia van EURING en Chartered Engineer weinig te merken van ingenieurs die een eigen ontwikkelingspad volgen.

Zijn er nog andere ingenieurs die zelf een opleidingspad voorzien en volgen? De oorverdovende stilte op deze communities zegt te veel.

Ik kom graag met jullie in contact.

 

Groet, Gijs

 

 

 

2 reacties

  1. Hoi Gijs,
    dat het zo stil is verwondert me toch niet echt. leren is een zeer persoonlijk iets en zeker ingenieurs lopen niet erg graag te koop met hun leerbehoefte. Bovendien is in mijn ervaring voor de meeste mensen een loopbaan meer een reeks van keuzes in specifieke situaties.
    Ik heb met ca. 50 collega’s een of meer loopbaangesprekken gevoerd omdat ze in de knel dreigden te komen of al zaten. Bijna allemaal moesten ze een stap maken omdat de bedrijfssituatie ging veranderen of tamelijk plotseling veranderd was. Natuurlijk zijn er mogelijkheden om gestructureerd aan je kansen te werken, vooral als je weet wat je wil. Maar verder is het volgen van een min of meer geplaveid pad doorgaans alleen ‘ normaal’ voor specifieke beroepsgroepen (zoals bijv. chirurgen, piloten) of werkgebieden (zoals bijv. defensie, diplomatieke dienst). Ook zie je dat grote bedrijven doorgaans meer ruimte bieden of zelfs gericht actie stimuleren op het gebied van loopbaan planning, omdat ze weten dat een vlottende populatie het bedrijf flexibeler en meer responsief maakt. Vanuit hun lange termijn beleid vragen ze dan gericht om bepaalde competenties.
    Wat ik ook meen te zien is dat een opener arbeidsmarkt bij een opgaande economie meer ruimte geeft aan succesvolle opportunistische stappen en een neergaande economie meer ruimte geeft voor uitbuiting van kwetsbaren.
    Wat volgens mij altijd zal blijven is dat een bewuste oriëntatie op je talenten en kansen je altijd een gezonder uitgangspunt biedt, dan wachten tot je iets gevraagd of aangeboden wordt. En het communiceren daarover met je baas of potentiele opdrachtgevers, maar zeker ook collega’s in je netwerk, vertsterkt die orientatie en je kansen enorm.

  2. IK ben erg aan het leren. In 1988 afgestudeerd als civiel ingenieur, daarna als business analyst gewerkt bij ‘energiebedrijf’ Exxon, audit, management consultancy, HR, web based entrepreneur geweest voor 20 jaar, sociologie gestudeerd tussen door, maar nu met 59 besloten terug te gaan naar de exacte wereld. Ik heb 4 Mooc.org’s gevolgd van de TU Delft, de hele wiskunde is teruggekomen (bijzondere ervaring, na 35 jaar!) en nu wil ik in de energie verder: warmtenetten etc, of HVAC engineer.

    Ik BEN juist op zoek naar ‘geestverwanten’, ingenieurs of economen, die ‘op latere leeftijd’ bijstuderen en verder de energie in willen. Ik heb informeel al zo een groepje bij elkaar, wie erbij wil: zeg het mij! (we overleggen dan bv. welke cursus we als volgende doen etc) 26 jan 2024

Geef een antwoord

Hey engineer (to be)

Wat zou jij nog toegevoegd willen zien op onze site?
Meer content over Industrieel Ontwerp en Big Data
of is juist Civiele techniek jouw ding?!