Twee nieuwe kerncentrales in Borssele – NL overheid wordt medeinvesteerder

Bron: https://nos.nl/artikel/2455721-kabinet-versneld-twee-nieuwe-kerncentrales-in-borssele

Het kabinet kiest Borssele als locatie voor twee nieuw te bouwen kerncentrales. En met een versnelde aanpak kan de bouw in 2035 klaar zijn, denkt het kabinet.  Het besluit hierover is vandaag genomen in de ministerraad na een uitgebreide voorbereiding zoals overleg met de provincie Zeeland en gemeenten.

Met de keuze voor Borssele vervallen de andere kernreactorlocaties. Eemshaven wordt definitief geschrapt als mogelijke locatie en de Maasvlakte wordt gereserveerd voor waterstofinstallaties.

De centrales kunnen tussen de 9 en 13 procent van de totale elektriciteit kunnen leveren.

‘Ontwikkelrisico klein’

Het kabinet zet in op het type reactor Generatie III+. Dit type is al in bedrijf zodat het ontwikkelrisico klein is, zegt Jetten.

Deze centrales kunnen flexibel meer of minder elektriciteit produceren zodat ze goed passen bij zonne- en windenergie.

De versnelde aanpak bestaat eruit dat verschillende processen niet na elkaar maar tegelijk met elkaar worden gestart. Het gaat daarbij onder meer om het laten meedenken van marktpartijen die geïnteresseerd zijn in de uiteindelijke bouw, onderzoek naar de omgeving en milieueffecten. Een ander aspect is onderzoek naar de opslag van kernafval. Onderdeel van de versnelde aanpak is ook het rondkrijgen van de financiering.

De daadwerkelijke bouwperiode duurt naar verwachting zes tot acht jaar.

Grote impact

Ook in deze aanloopperiode kan de voorgenomen bouw grote impact hebben voor de bewoners in en rond Borssele. Het kabinet zegt daarom vanaf het begin iedereen zoveel mogelijk te betrekken bij de plannen en inspraak te garanderen. De afspraken worden opgenomen in een participatieplan.

In de regio is draagvlak voor de nieuwe centrales omdat ze werkgelegenheid brengen en mogelijk andere industrie aantrekken die totnog meer werkgelegenheid en investeringsgeldleiden, zegt Jetten.

De keuze is op Borssele gevallen omdat daar al een kerncentrale staat. Die wordt ook na 2033 opengehouden om te garanderen dat de “nucleaire kennisbasis” in Nederland aanwezig blijft. Jetten heeft daarvoor een intentieverklaring afgegeven. De exploitant van de kerncentrale zou anders nu al naar de sluiting gaan toewerken.

Overheid mede-investeerder

Het kabinet acht het uitgesloten dat marktpartijen de nieuwe centrales helemaal zelf willen financieren. De overheid zal dus van begin af aan als mede-investeerder aan tafel zitten. Geïnteresseerde marktpartijen, veelal internationale energiebedrijven, hebben duidelijk gemaakt dat de overheid moet zorgen voor maatschappelijk draagvlak en stabiel overheidsbeleid.

Ter voorbereiding op het kabinetsbesluit zijn er gesprekken gevoerd met de provincie Zeeland, de gemeente Borssele en omliggende gemeenten. Ambtenaren hebben werkbezoeken gebracht aan andere landen met kerncentrales zoals Finland, Frankrijk, Polen, Tsjechië en het Verenigd Koninkrijk.

Naast minister Jetten voor Klimaat en Energie gingen ministers op onderzoek in de VS, Zuid-Korea, Polen, Frankrijk en Finland. Ook voerden zij gesprekken met internationale organisaties zoals het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA).

Over Borsele of Borselle (uit wikipedia): De gemeente Borsele ontstond op 1 januari 1970 door de samenvoeging van de gemeenten Borssele, Baarland, Driewegen, Ellewoutsdijk, ‘s-Gravenpolder, ‘s-Heer Abtskerke, ‘s-Heerenhoek, Heinkenszand, Hoedekenskerke, Nisse, Oudelande, Ovezande en het deel van de gemeente ‘s-Heer Arendskerke dat ten zuiden van de A58 lag, c.q. de dorpen Nieuwdorp en Lewedorp

Eén reactie

  1. In Frankrijk, Finland en UK zal gesproken zijn over de ERP-III European Pressurized Reactor -Generation III centrales. Uitleg over het ontwerp van deze 1600MWe (max output vermogen) centrale op https://nl.wikipedia.org/wiki/European_Pressurized_Reactor
    Meer over de Finse EPR-III centrale die werd toegevoegd op een bestaande Finse site op https://nl.wikipedia.org/wiki/Kerncentrale_Olkiluoto
    In UK worden 2 EPR-III centrales toegevoegd aan de Hinkley Point site https://en.wikipedia.org/wiki/Hinkley_Point_C_nuclear_power_station
    Een EPR-III is in principe een thermische centrale: de warmte van de reactor maakt stoom en via een hoge druk stoomkring worden met meerdere stoomturbines de generator aangedreven waarmee de centrale 1600 MW elektrisch vermogen kan afgeven.

Geef een antwoord

Hey engineer (to be)

Wat zou jij nog toegevoegd willen zien op onze site?
Meer content over Industrieel Ontwerp en Big Data
of is juist Civiele techniek jouw ding?!